Kiermasz

Kiermasz jest czynny codzienne 8 – 13 i 14 – 17 w soboty 8 – 13. Zapraszamy !

Na dwóch piętrach trzy sale ekspozycyjne w których królują przedmioty uratowane przed unicestwieniem – czyli pchli targ czy może targowisko.

Na parterze – królestwo “powszednich” mebli, elektroniki i AGD. Na meblach stare walizy które już niejedno widziały, w koszykach sztućce które już z niejednego talerze “jadały”.

Kilka pralek, lodówek i zamrażarka czekają zazwyczaj na swoich nowych właścicieli.

Regały, towarzyszą meblościankom biurkom i meblom biurowym.

Zresztą wystarczy popatrzeć na fotografie – łatwiej opisać czego na nich nie ma niż to co się na nich znajduje.

W głąb w pracowniach członkowie Wspólnoty Emaus jak lekarze pochylają się nad “chorym” radioodbiornikiem – bywa,że lampowym – TV czy też pralką wsłuchując się w wydawane odgłosy, wpatrując w mroczne wnętrza, upatrując przyczyn i powodów niedomagań, które na koniec procesu z ulga i uśmiechem zostają usunięte. Będą “żyć” i służyć nowym właścicielom dodatkowo przenosząc ich w świat dzieciństwa, wspomnień czy też snuć opowieści o tym jak to się kiedyś naszym dziadkom żyło.

Piętro to “królestwo” dziadka Janusza – jednego z pierwszych companionów – założycieli Wspólnoty Emaus. Tutaj leżą bibeloty układane cierpliwymi dłońmi, figurki, przyciski, popielniczki, talerzyki, zabytkowe sztućce, wazoniki. Cały świat się spotyka na kilku stołach – przedmioty pochodzące z całej Europy – Francji, Niemiec, Szwajcarii, Finlandii – zdarzają się przedmioty z Afryki i Ameryki Południowej. Ubiory – wiszą kurtki i płaszcze na wieszakach, obok regały z bluzkami w których niedawno spacerowano w Paryżu, Kolonii czy też Helsinkach. Dalej widzimy salę meblową, w której można znaleźć wersalki, kanapy, leżanki, stoły, krzesła, regały, stoliki. Czasem na pasjonatów czeka stara szafa, toaletka, “nakastlik” czy też witryna. Warto chociażby popatrzeć…